Despre stomatologie

Stomatologia/Medicina dentară

Stomatologia este o specialitate medicală care se ocupă de vindecarea afecţiunilor cavităţii bucale şi ale aparatului dento-maxilar (muşchii masticatori, articulaţia temporo-mandibulară, dinţi).

Sănătatea dinţilor nu este condiţia de bază doar a unui aspect plăcut, a unui zâmbet estetic, a bunei dispoziţii, a alimentaţiei, a masticaţiei şi a vorbirii, ci şi o verigă importantă a întregii stări generale de sănătate.

În organism toate se leagă, să ne gândim doar la bolile de focar. Focarul este un proces patologic, cronic, asimptomatic, unde bacteriile şi toxinele acestora pot ajunge pe calea fluxului sangvin şi a circulaţiei limfatice la alte organe, unde pot cauza o afecţiune secundară. De multe ori, aceste simptome secundare atrag atenţia asupra bolilor de focar.

Din focarele de origine dentară pot face parte de exemplu dinţii cariaţi, devitali, formaţiunile periapicale cronice la nivelul rădăcinilor, resturile radiculare, gingivita, parodontita. Cele mai frecvente maladii organice formate pe baza focarelor din cavitatea bucală sunt endocardita bacteriană, problemele articulare, conjunctivita, nefrita cronică, erupţiile cutanate/eczemă, deprimarea, fatigabilitatea, alopecia aerată şi multe altele. Se întâmplă de multe ori de exemplu ca nici după examenele de laborator, în cazul rezultatelor ieşite din parametrii normali în hemogramă, cauza reală să nu poată fi depistată. Un examen stomatologic amănunţit clarifică des multe lucruri.

Dacă ne uităm înapoi la deceniile precedente, stomatologia a trecut printr-o dezvoltare uriaşă în ultimii ani. Tratarea, reconstrucţia, refacerea, reîntregirea estetică a dinţilor este posibilă prin intermediul celor mai moderne echipamente, al materialelor de cel mai înalt nivel calitativ, al cunoştinţelor temeinice de specialitate, aproape fără nicio durere:

    • Obturaţii dentare estetice, incrustaţii, faţete dentare
    • Tratamente endodontice
    • Coroane, punţi, proteze (lucrări fixe şi mobilizabile)
    • Implanturi dentare