Fogászat

Fogászat

A fogászat a szájüreg és a rágókészülék (rágóizmok, rágóizület, fogak) betegségeinek gyógyításával foglalkozó orvosi szakterület.

A fogak épsége nem csak a jó megjelenés, esztétikus mosoly, jó közérzet és az étkezés, rágás, beszéd alapfeltétele, hanem az egész általános egészségügyi állapot egyik fontos láncszeme.

A szervezetben minden összefügg mindennel, gondoljunk például a gócbetegségekre. A góc egy betokolt, idült, tünetszegény kórfolyamat, amelyből a véráram és a nyirokkeringés útján baktériumok és azok toxinjai eljuthatnak más szervekbe, ahol egy második betegséget okozhatnak. A gócbetegségekre gyakran ezek a másodlagos tünetek hívják fel a figyelmet.

A fog eredetű gócok között szerepelhetnek például a szuvas, elhalt fogak, gyökércsúcs körüli krónikus gyulladások, visszamaradt gyökerek, fogínygyulladás.

A szájüregi góc talaján kialakuló leggyakoribb szervi megbetegedések, bakteriális endocarditis/szívbelhártya gyulladás, ízületi problémák, kötőhártyagyulladás, krónikus vesegyulladás, bőrelváltozások/ ekcéma, levertség, fáradékonyság, foltos hajhullás és még sok egyéb. Gyakran előfordul például, hogy laborvizsgálatok után bizonyos vérkép-eltolódás esetén nem találják az okot. Egy alapos fogászati vizsgálat sokszor nagyon sok mindenre derít fényt.

Ha visszatekintünk az elmúlt évtizedekre a fogászat óriási fejlődésen ment keresztül az utóbbi időben. A legmodernebb eszközökkel, csúcsminőségi anyagokkal, alapos szakmai tudással szinte fájdalom nélkül lehetséges a fogak kezelése, esztétikus felépítése, helyreállítása, pótlása:

    • Esztétikus tömések, betétek, héjak
    • Foggyökérkezelések
    • Koronák, hídak, fogpótlások
    • Implantátumok