Despre chirurgia orală

Cu ce se ocupă chirurgia orală?

Chirurgia dento-alveolară

Intervenţiile chirurgicale orale, în sensul clasic al cuvântului, fac parte din categoria chirurgiei dento-alveolare. Sunt în fond intervenţii chirurgicale efectuate în interiorul cavităţii bucale, pentru care este nevoie de rezidenţiat şi examen de medic specialist legat de obţinerea diplomei de medic stomatolog.

De cele mai multe ori sunt intervenţii efectuate în anestezie locală, ambulatoriu, şi anume fără internare. Din această categorie fac parte, începând de la extracţiile dentare mai complicate, tratamentele resturilor radiculare retenţionate, ale incluziunilor dentare, ale supuraţiilor/abceselor locale, până la tratarea pacienţilor care aparţin grupului de risc, care suferă de anumite boli asociate. De asemenea, din acest domeniu de specialitate fac parte chisturile maxilare, tumorile benigne, chirurgia endodontică şi paradontală, preprotetică, inserarea profesională a implanturilor dentare, augmentările osoase, sinus lifting, respectiv tratarea în regim de urgenţă a traumatismelor buco-maxilo-faciale.

Chirurgia maxilo-facială

Chirurgia maxilo-facială înseamnă de fapt chirurgia feţei, a capului şi a gâtului. Este un domeniu medical de specialitate condiţionat de obţinerea diplomei de medic stomatolog şi de medic generalist, necesitând rezidenţiat şi examen de medic specialist. Reprezintă un grup de intervenţii efectuate de cele mai multe ori în anestezie generală, în condiţii spitaliceşti, în secţii de chirurgie, de la zona claviculei până la baza craniului. Din această categorie fac parte supuraţia regiunilor profunde, traumatologia maxilo-facială, chirurgia tumorilor maligne, malformaţiile congenitale, chirurgia glandelor salivare mari, chirurgia articulaţiei temporo-mandibulare, respectiv chirurgia reconstructivă a capului şi a gâtului.